ОБЕЛЕЖАВАЊЕ И РЕГИСТРАЦИЈА ПАСА И МАЧАКА

Обележавање паса и мачака врши се микрочиповима

Микрочиповање је идентификација животиње на сасвим једноставан и безболан начин чиме се замењује стара метода обележавања, тетовирање. Овај облик идентификације љубимаца је законска обавеза коју је ЕУ донела законском регулативом 04.10.2002. године, а у складу са њом се примењује и у нашој земљи.

Микрочип представља дигиталан код који се састоји од 15 цифара који су карактеристични за сваку земљу (прве три цифре су код државе - 688 је код Републике Србије). У складу са интернационалним стандардима ISO 11784 и 11785 који се примењују и код нас то је једина информација коју микрочип садржи, а технологија која се користи за пренос информације је RFID (radio frequency identification).

На који начин се изводи микрочивање

Микрочип је депонован у иглу ињектора и веома је малих димензија, величине зрна пиринча. Апликује са леве стране средњег дела врата испод коже пса или мачке и после 5-10 дана се око њега развија везивноткивна капсула која онемогућава да чип "путује" телом. Могућност чиповања животиње имају само лиценцирани ветеринари који одмах по чиповању животиње, исту уносе у Централну базу података коју води Министарство пољопривредe и животне средине, Управа за ветерину РС. Осим релевантних података о обележеној животињи у Централну базу се уносе и подаци о власнику (име и презиме, јединствени матични број грађана, адреса, број телефона). На крају се читав процес заокружује тако што се власнику, односно држаоцу пса или мачке издаје читко попуњен Пасош

Очитавање микрочипа се врши помоћу одговарајућег читача за микрочип који се провлачи изнад леве стране врата, при чему се обезбеђује утврђивање идентитета власника и основних података животиње.

Уз чиповање обавезна је и вакцинација против беснила, па је за ову услугу неопходно издвојити од 1000 до 2000 дин у зависности од амбуланте у којој се врши интервенција.

Најчешће постављана питања

1Власник сам животиње да ли могу самостално да купим и апликујем микрочип?
Не. У складу са важећим Правилником о обележавању и регистрацији паса и мачака сва три елемента која чине систем обележавања и регистрације (обележавање, пасош и централну базу) обављају искључиво регистровани обележивачи. Изостављање било којег од три елемента чини поступак непотпуним.
2Да ли је поступак апликације микрочипа болан за мог кућног љубимца?
Микрочиповање је брза и релативно безболна процедура тако да већина кућних љубимаца не реагује приликом аплицирања. Може се осетити мала нелагода слична оној приликом вакцинације.
3Да ли се даје анестезија приликом микрочиповања?
У већини случајева није потребно дати анестезију обзиром да је у питању брз и безболан поступак.
4Који је рок трајања микрочипа?
Микрочип је трајан и прати пса, односно мачку од обележавања до угинућа.
5Шта се ради приликом промене власника?
Свака промена било власника, било података о постојећем власнику (адреса, телефон и сл.) мора се пријавити ветеринару како би се извршиле измене података у Централној бази. Микрочиповање има смисла и ефикасно је једино уколико су подаци уписани у Централну базу увек исправни. Због тога је врло битно сваку промену пријавити ветеринару.
6Мој љубимац је нестао. Шта траба да урадим?
Дужни сте без одлагања, а најкасније у року од три дана од дана губитка да пријавите нестанак надлежној служби ЈКП Зоохигијена и Ветерина Нови Сад. То можете обавити на телефон 021/6403-220. Једини доказ власништва у случају крађе или нестанка кућног љубимца јесте чиповање и регистрација паса и мачака. Због тога сте као одговоран власник који брине о добробити животиња у обавези да трајно обележите пса или мачку микрочипом. Имајте на уму и то да поред осталог микрочиповање може помоћи и у проналажењу вашег кућног љубимца.