СТЕРИЛИЗАЦИЈА КАО НАЈЕФИКАСНИЈА МЕРА ЗА СМАЊЕЊЕ ПОПУЛАЦИЈЕ НАПУШТЕНИХ ПАСА И МАЧАКА

Зашто је важна стерилизација?

Стерилизација је најефикаснија мера којом се смањује популација напуштених паса и мачака, регулише бројност популације у прихватилиштима, као и њихова неконтролисана репродукција. Сваки власник који не планира да пари свог љубимца и нема одгајивачницу треба да га стерилише. Контролисано размножавање игра кључну улогу у броју напуштених паса и мачака на улицама.

У Америци се сваке године еутаназијом усмрти преко 10 милиона паса и мачака јер су азили пренатрпани, а не постоји довољан број људи који би усвојили напуштене животиње или луталице рођене на улици. Једна напуштена нестерилисана мачка која има мачиће и чији мачићи имају мачиће у свом репродуктивном циклусу „одговорна је“ за долазак на свет 40.000 мачића. Једна куја са штенцима, чији ће штенци касније имати младунце „одговорна је“ у свом репродуктивном циклусу за долазак на свет око 20.000 штенаца. Резултат је велики број животиња на улици за које је немогуће наћи дом.

Стерилизација женки

Или овариохистеректомија се ради под пуном анестезијом и обухвата одстрањивање јајника и материце. Хирушки рез се ушива, а животиња истог дана иде кући. Скидање конаца се врши после 7-10 дана. Постоје и конци који се сами разграђују па повратак ветеринару није неопходан. Женке је најбоље стерилисати пре првог или непосредно после првог терања. Ако се стерилизација обави пре првог терања могућност појаве тумора млечних жлезда своди се на 1%, а ако се стерилизација обави после првог терања ризик од појаве тумора се повећава на 25%. Стерилизација старијих женки не спречава појаву малигних тумора већ само онемогућава размножавање, стога је важно реаговати на време како би пас или мачка касније у зрелом добу имали што мање шанси за развој карцинома млечних жлезди, материце или јајника.

Стерилизација мужјака

Други назив за стерилизацију мужјака је кастрација. Овај хируршки захват укључије уклањање полних хормона и ћелија сперме, односно тестиса. Реч је о врло малом резу који код мачора зарасте без ушивања, док је код паса потребно неколико шавова. Иако се стерилизација врши под општом анестезијом, љубимац може истог дана да иде кући. Конци се скидају за 10 дана кад рана добро зарасте, а физичку активност и шетње у том периоду треба свести на минимум. Најбољи узраст за стерилизацију мужјака је између 5 и 9 месеца живота, пре него што крену да урином обележавају територију.